Spis treści
Światowy Dzień Czekolady to międzynarodowe święto. Tego dnia można cieszyć się tym słodkim i pysznym smakołykiem bez wyrzutów sumienia. Dowiedz się więcej o tym słodkim święcie oraz licznych zaletach czekolady!
Dzień Czekolady obchodzimy 7 lipca i został ustanowiony w 2002 roku przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Przemysłu Czekoladowego w celu promowania spożycia czekolady. Jego data nie jest przypadkowa. Wybrano na nią dzień urodzin Josepha Fry’ego, który wynalazł metodę produkcji czekolady w XVII wieku. Światowy Dzień Czekolady jest świętem, które obchodzi się na całym świecie. W USA ludzie świętują je poprzez kupowanie czekolady dla swoich przyjaciół i rodziny. W Wielkiej Brytanii często organizuje się konkursy na najlepszą czekoladę, a także pokazy i degustacje. Z kolei w Niemczech z tej okazji przygotowywane są czekoladowe ciasta i desery. Holandia słynie z festiwali czekolady, na których można spróbować jej rodzajów z całego świata. W Polsce święto to obchodzą głównie dzieci, które wtedy dostają czekoladowe prezenty.
Historia czekolady sięga starożytnego Mezoameryki, gdzie nasiona kakaowca były używane przez Majów jako waluta. Znane są także przypadki wykorzystania czekolady w leczeniu chorób, takich jak astma i katar sienny. W starożytności czekoladę uważano za afrodyzjak i spożywana przez kapłanów w celach religijnych. Czekolada przybyłą do Europy w średniowieczu. Wówczas spożywać ją głównie arystokracja. W XIX wieku czekolada stała się popularna na całym świecie. Czekoladę produkuje się z kakaowca uprawianego w klimacie tropikalnym. Czekoladę spożywa się na całym świecie i jest uważana za jeden z najpopularniejszych słodyczy.
Najbardziej popularne to czekolada mleczna i gorzka. Pierwsza z nich jest łagodniejsza w smaku, a drugą cechuje intensywny smak. Koneserzy czekolady uważają, że najlepsze to te wyprodukowane w Belgii, Włoszech i Szwajcarii. Warto spróbować czekolady z różnych krajów, aby wybrać swoją ulubioną. Należy pamiętać, że w różnych krajach czekoladę produkuje się według unikatowych receptur, a to ma ogromny wpływ na jej smak i konsystencję. Czekoladę belgijską charakteryzuje intensywny, kakaowy smak. Czekolady włoskie są bardziej kremowe i łagodne. Czekolady szwajcarskie słyną z delikatnego smaku. Wybór najlepszej czekolady na świecie to indywidualna kwestia. Każdy ma inny gust i wybiera czekoladę według własnych preferencji.
Czekolada ma wiele zalet. Dzięki swojemu bogatemu smakowi i wyjątkowym właściwościom, jest stosowana w różnych celach. To przysmak bogaty w witaminy i minerały, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi ciała, ponieważ dostarcza organizmowi energii potrzebnej do spalania tłuszczu. Czekolada zawiera flawonoidy, które pomagają zmniejszyć ryzyko chorób serca. Kakao może również obniżyć ciśnienie krwi i zmniejszyć ryzyko miażdżycy. Czekolada może pomóc w poprawie pamięci, dlatego świetnie sprawdza się jako przekąska podczas nauki. Co ciekawe, zawiera ona kofeinę, która pomaga w zmniejszeniu bólu głowy i zapobieganiu kaca. Czekolada to także bogate źródło antyoksydantów, które pomagają zapobiegać chorobom i przedwczesnemu starzeniu się. Warto zatem stosować ją do wszelkich zabiegów kosmetycznych.
Na Dzień Czekolady kupujemy prezenty oparte oczywiście na czekoladzie. Najlepiej jest kupić słodycze wysokiej jakości. Doskonale sprawdzi się tabliczka pysznej czekolady lub słodki zestaw. Jak wiadomo, najbardziej cieszą prezenty przygotowane specjalnie dla nas. Postaw na personalizację! Czekolada z dedykacją lub personalizowany zestaw sprawią mnóstwo radości obdarowanej osobie. Niech tegoroczny Międzynarodowy Dzień Czekolady przywołuje słodkie wspomnienia!